In de hoofdrol: Debutade

Debutade in de HOOFDROL in het CORONA JAAR 2020.

In het ritme van de week loop ik door het huis en verzamel ik al mijn schilderspullen
en stop ze in de fietstas. Het is een donderdagmorgen in januari 2020 en we hebben
nog geen weet van wat ons boven het hoofd hangt. Ik fiets naar Debutade en wordt
verwelkomd door Wil Cortie met koffie en de gezelligheid van de groepsleden die binnendruppelen. Heerlijk, even kijken bij elkaar hoe ver ieder is en dan aan de slag.
Gekwebbel aan de grote tafel en soms ook even rust. Zeker als het te druk wordt,
maant Wil ons tot meer concentratie. Tijdens de koffiepauze nemen we even afstand, lopen rond en kijken bij elkaar. Gratis tips worden uitgedeeld en hoe rijk dat is, beseffen we later pas ten volle. Nu na een jaar corona is alles anders. Maar zover zijn we nog niet. Het begint langzaam rond te zingen over het virus in China, in Italië, steeds dichterbij, de eerste patiënt uit Loon op Zand (die plaatsnaam is voor altijd verbonden met Covid 19) wordt in het ziekenhuis opgenomen. Er ontstaat onrust in het land, want Brabant is dichtbij.
Op onze ledenvergadering van 12 maart neemt onze gewaardeerde voorzitter Klaas
Eijgelaar afscheid en treed Wim Mooren aan als voorzitter. Wim moet meteen die avond besluiten tot het stoppen van de lessen omdat diezelfde avond het kabinet in een persconferentie de lockdown afkondigt. Een raar einde van de vergadering en een vreemd begin voor Wim in zijn voorzitterschap van Debutade. We beseffen nog niet wat er over ons heen gaat rollen, ziekte, angst, opname in het ziekenhuis, dood van geliefde ouderen in onze omgeving en soms ook een jongere. En de onzekerheid dat het virus altijd in je buurt kan zijn en dat je dat niet weet.

In de hoofdrol: Debutade

Na de 1e corona golf, in de week van 15 juni mogen we weer, in 2 groepen opgedeeld en niet meer aan de grote tafel. De tafels zijn tegen de wand gezet, je kijkt naar elkaar en rondlopen is eigenlijk verboden. Je hebt je vaste tafel en houdt die, de begeleider loopt en deelt koffie uit, pakt materiaal en in het begin durven we nauwelijks naar de wc te gaan. Maar ook dat wordt weer gewoon, we raken gewend aan het nieuwe regime, de rust van een kleine groep is ook aangenaam en geeft de mogelijkheid tot ander contact en intensieve begeleiding.

De Kunstmarkt in Hoorn wordt niet zoals gebruikelijk buiten gehouden, neen, allerlei organisaties stellen hun pand open om met inachtneming van de coronamaatregelen workshops te organiseren voor liefhebbers. Workshops waarvoor opgave van te voren noodzakelijk is, want vol is vol. Debutade organiseert twee workshops, de eerste voor ieder toegankelijk en de tweede is een gratis workshop voor medewerkers van het Dijklander ziekenhuis als dank voor al hun inspanningen in de afgelopen maanden. Dat valt in goede aarde, deelnemers zijn enthousiast en nieuwe leden melden zich aan.

In de nieuwe setting genieten we weer erg van ons clubje en van het werken aan eigen werk, vertrouwd en inspirerend. Want met elkaar de lessen volgen in ons atelier, is toch wel het allerleukste, ook al konden we en kunnen wij altijd een beroep doen op onze Wil via Whatsapp, en hebben we ook via de groepsapp onderling contact met leden van de groep. Uitwisselen wat je thuis doet, is ook mooi en inspirerend middels foto’s via de app. Zo komen we een groot deel van het jaar veilig door dankzij inspanningen van bestuur en begeleiding. En zeker de begeleiding verdient een extra pluim want niet 1 maar 2 keer per week komen zij naar het atelier de hele zomer door. Een rijk gevoel dat we dat zomaar krijgen en een grote inspanning voor hen die ons begeleiden. Chapeau!

Helaas op de persconferentie van 8 december wordt weer een lockdown afgekondigd. Debutade sluit haar deuren opnieuw en nu weer voor een lange periode. Geen Kerstborrel voor de leden, geen Nieuwjaarslunch voor bestuur en begeleiders om hen te bedanken voor hun grote inzet dit jaar. Helaas niks van dat al, en nu zitten we nog steeds thuis zonder de inspiratie te kunnen halen in dat mooie, levendige atelier.

In het leven van sommige deelnemers raakt Debutade om allerlei redenen op de achtergrond. Het blijft een pijnlijk lege plek zonder de gezelligheid van het samen creëren. Ons leven verlangt naar kleur en gelukkig helpt de lente daar buiten aan mee. Nu nog op onze doeken die smachten naar kleurrijke penseelstreken in de inspirerende aanwezigheid van elkaar in het atelier aan het Breed. Gelukkig zijn er nu wel heel concrete plannen voor videolessen voor de leden en dát is heel fijn, want het elan zakt toch een beetje weg.

Met dank aan Martine Met en Lida Verkleij voor haar inbreng,
Marina Slot