Terugblik op de Cultuurproeverij 2020 bij Debutade

Tijdens de Cultuurdag Hoorn op 6 september 2020 zijn er twee workshops in ons atelier gehouden. Bij de eerste had Wil Verhoef de creatieve begeleiding. Zij nam de deelnemers die zich via Cultuur Hoorn hadden opgegeven onder haar hoede met haar beproefde realistische stijl.

Ondanks dat sommige deelnemers later binnen liepen, ging iedereen enthousiast aan de slag. De resultaten waren erg goed gelukt. Iedereen ging voldaan en tevreden naar huis.

Alle deelnemers aan deze en aan de tweede workshop, maar ook iedereen die de artikelen in de lokale media hadden gelezen, konden zich opgeven voor een Proeverij-abonnement met een zeer aantrekkelijke prijs. Vanaf 15 september kon je deelnemen aan 14 lessen voor een zacht prijsje om de smaak te pakken te krijgen van Debutade en wat je er kunt doen.

Terugblik op de Cultuurproeverij 2020 bij Debutade

Op deze manier kon men een kijkje nemen in de creatieve keuken van Debutade. Het succes van deze formule bleek groot, even proeven aan wat er in ons atelier kan en wordt geboden, blijkt heel aantrekkelijk te zijn om echt kennis te willen maken met je eigen talent en het ook te willen ontwikkelen.

Debutade was dan ook zeer verrast over de vele aanmeldingen.

Ook de vrijdagochtend en de vrijdagavond( een daarvoor lege dag) waren snel volgeboekt met deelnemers die hun talenten willen verfijnen in de teken- en schilderkunst.

De tweede workshop in het atelier op 6 september was een gratis workshop, aangeboden aan Zorgmedewerkers van het Dijklander Ziekenhuis als dank voor hun inzet tijdens de eerste Corona-periode. Wij wilden iets meer doen dan alleen in de handen klappen.

Ria Bakker, kunstcoördinator van het Dijklander had onze uitnodiging op hun intranet gezet en op papier in de koffiekamers gelegd. En wat schetst onze verbazing, al gauw was bij de opgave het maximum van 9 deelnemers bereikt.

In de Corona-proof ruimte van Debutade is er 2 1/2 uur gewerkt aan het thema ‘keukenportret’ met absurdisme gekozen mooi in lijn met de Cultuurproeverij!

Dit dagdeel deed Wil Cortie de begeleiding, zij had ook de nodige voorbereidingen getroffen.

Zo waren de 3D doeken in een basiskleur gezet, genoeg voorbeelden gemaakt en een serie mallen gesneden en kwam er natuurlijk voldoende uitleg zodat deze korte tijd goed benut kon worden.

Met aandacht luisterden de deelnemers naar de uitleg van Wil over dit project. Zij had kleurrijke voorbeelden gemaakt om de creativiteit op gang te brengen.

En wat is er met veel plezier aan gewerkt! In een ontspannen sfeer waarin de fantasie geprikkeld werd. Er kwamen de mooiste eindresultaten tot stand; vliegende kreeften, kippen in een peervorm, ananas met rare vogel en ga zo maar door!

Mooie werken met een surrealistisch karakter die in menig keuken niet misstaan. In een tijd waarin de hele wereld op zijn kop staat door de aanwezigheid van het virus, hebben de deelnemers in ons atelier de werkelijkheid even vrolijk naar hun hand kunnen zetten.

Iedereen ging tevreden naar huis. De foto`s en het verslag van deze creatieve middag hangen aan het prikbord in het Dijklander Ziekenhuis, zodat een ieder er met een glimlach op terug kan kijken.

Foto’s: Lida Verkleij
Tekst: Marina Slot